Dit zijn de vijf justitiële gebouwen in Den Haag die je móét kennen

Den Haag is hét kloppend hart als het aankomt op vrede en recht. Wanneer je geïnteresseerd bent in justitiële gebouwen, dan is Den Haag de place-to-be! Door de hele stad zijn er verschillende inspirerende en belangrijke gebouwen te vinden die allemaal een rol spelen in creëren van een betere wereld door mensen. Welke gebouwen mag je niet zeker missen? We hebben vijf belangrijke gebouwen voor je onder elkaar gezet!

Het Vredespaleis

De eerste is het Vredespaleis. Deze zit op loopafstand van Park Sorghvliet. Deze historische parel is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw tijdens de Tweede Vredesconferentie. Het gebouw was onder andere bedoeld als onderkomen van het Permanent Hof van Arbitrage. Ook vestigde hier de grootste bibliotheek op het gebied van internationaal recht en vrede huisvesten.

Het 109 jaar oude paleis is tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik voor het Permanent Hof van Arbitrage. Daarnaast is het de plek waar verschillende instellingen samenkomen, zoals het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse Academie voor Internationaal Recht.

Met de droom om van de wereld een betere plek door mensen te maken, mag dit bijzondere gebouw zeker niet ontbreken in deze top 5.

Eurojust

Aan de andere kant van het Park Sorghvliet en in de internationale zone van Den Haag vind je Eurojust. Eurojust is een organisatie die zich richt op het bestrijden van ernstige georganiseerde grensoverschrijdende criminaliteit, zoals cybercrime, witwassen en de import en export van drugs. Het doel: Europa veiliger maken. Vanuit hun unieke Hub in Den Haag werken ze nauw samen met nationale autoriteiten en coördineren ze onderzoeken van grensoverschrijdende criminaliteit.

Europol

De Europol zet zich vanuit Den Haag in voor de 27 lidstaten van de Europese Unie om ernstige internationale criminelen en terroristen te bestrijden. Zij maken de communicatie tussen rechercheurs van internationale rechtshandhavingsinstanties een stuk makkelijker. Zo kunnen zaken sneller worden onderzocht.

Hoge Raad der Nederlanden

Een ander belangrijk gebouw is de Hoge Raad der Nederlanden. Deze zit gevestigd in een groot, modern en strak gebouw in het centrum van Den Haag. Eén van de dingen die het gebouw kenmerkt, zijn de zes grote beelden die aan de zijkant staan. Deze verwijzen naar bekende Nederlandse rechtsgeleerden en juristen.

De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechtsinstantie op gebied van civiel recht, strafrecht en belastingrecht. En waar kan deze beter gevestigd zitten dan in het politieke hart van Nederland?!

Rijksmuseum de Gevangenenpoort

Heb je altijd al eens een eeuwenoude gevangenis van binnen willen bekijken? Breng dan eens een bezoekje aan Rijksmuseum de Gevangenenpoort. Dit historische gebouw is gevestigd in hartje Den Haag, pal naast het Buitenhof.

De Gevangenenpoort neemt je mee in hoe mensen in de dertiende eeuw werden berecht. Daarnaast kom je veel te weten over de straffen die werden uitgedeeld en de bewogen geschiedenis van dit historische gebouw. Voor de geschiedenisliefhebbers is dit museum een echt aanrader om te bezoeken.

Gepubliceerd op woensdag 28 september, 2022 / Legal & Policy