Of het nu gaat om het helpen van een buurman, het organiseren van een activiteit voor kinderen, of het ondersteunen van ouderen; in Den Haag staan we voor elkaar klaar. In de rubriek Hagenaars voor elkaar, delen wij verhalen over Hagenaars die zich inzetten voor een ander en voor de stad. Een stad waarin we naar elkaar omkijken. Een stad waarop wij trots mogen zijn!
In deze Hagenaars voor elkaar spreken we met buurtvader Mammar en voormalig buurtmoeder Rabia, beide actieve inwoners van de Schilderswijk die op hun eigen manier het verschil maken. Zij vertellen hoe het is om buurtvader en buurtmoeder in de Schilderswijk te zijn en hoe zij de wijk dichter bij elkaar brengen.
De buurtvaders lopen twee avonden per week hun ronde door de wijk. Hun taak is vooral het signaleren van gebreken in de buitenruimte, waaronder lichtmasten die het niet doen of overvolle ondergrondse containers. ‘Dat melden we aan de gemeente en zij gaan er dan wat aan doen.’ Daarnaast vervullen de buurtvaders ook een belangrijke sociale functie in de wijk. Zo gaan ze het gesprek aan met de bewoners. ‘We kennen elkaar allemaal in de wijk. Dat maakt de stap wat kleiner om mensen aan te spreken. We luisteren dan naar wat hen dwars zit, wat ze missen in de wijk of waar ze hulp bij nodig hebben.’ De buurtvaders zijn er echt voor de wijk en haar bewoners. ‘We komen ook wel eens jongeren tegen die van school af zijn. Dan proberen we zo goed mogelijk te bemiddelen zodat zij uiteindelijk toch terug naar school kunnen gaan.’
Vooral in de beginperiode was het wel eens lastig. Eerst werden ze gezien als buurtverraders, een soort doorgeefluik naar de politie en de gemeente. Maar nu is dat beeld flink verbeterd en ziet de wijk steeds meer in dat de buurtvaders er in eerste plaats zijn voor hen. Veel jongeren uit de wijk worden ouder, krijgen zelf kinderen en gaan inzien welke belangrijke rol de buurtvaders vervullen in de wijk. ’De vervelende jongeren van toen die tijd, die ons bekogelden en onze autobanden lek prikten, zetten zichzelf nu ook in voor de wijk. Wij worden ook een stukje ouder, hè. Het is onze bedoeling om iets achter te laten en over te dragen. Dat diezelfde jongens het stokje van ons overnemen, daar zijn we echt hartstikke trots op.’ Al hoopt Mammar wel dat hij samen met de groep die zij nu hebben gevormd nog heel lang door kan gaan.
Trots op de wijk, dat zijn de buurtvaders zeker. ‘Ik zeg altijd dat ik hier ben geboren’, zegt Mammar glimlachend. ‘Ik had hier al lang weg kunnen gaan, maar dat heb ik nooit gewild. Ik heb het naar mijn zin en er zijn veel mensen die je kent. En ja, als iedereen van de problemen wegloopt, wat laat je achter en wie gaat dat oppakken?’. De wijk is erg multicultureel, maar juist dat maakt de wijk volgens Mammar en Rabia mooi. ‘Als je naar de bloemenzaak gaat, wat wil je kopen? Tulpen in één kleur of een bos gekleurde tulpen, van alles en nog wat? Dat is dus deze wijk’, vult Rabia glimlachend aan.
De Schilderswijk heeft ook wel eens negatieve aandacht in de media gekregen, daar zijn Mammar en Rabia zich van bewust. ‘In elke wijk heb je zo je problemen, nergens is het helemaal perfect. Het is ook belangrijk om je te realiseren waar je woont. Maar het mooie aan de Schilderswijk is dat we hecht zijn met elkaar. Binnen een mum van tijd kan je hier in principe 100 man op de been krijgen!’
Rabia