Tips om je eigen elektronica te beveiligen
Op het internet ben je nooit 100% veilig. Dit kan een beangstigende gedachte zijn. Maar met mensen zoals Lilian Knippenberg, cyber security expert van de gemeente Den Haag, voelt ons online bestaan toch wel als een veel veiligere plek. Zij zet zich in voor onze digitale veiligheid. Hoe kan jij jezelf nou het beste beschermen tegen databreuken, hackers en andere dreigingen? Lilian geeft je tien handige tips.
Lillian Knippenberg heeft al tien jaar ervaring in de cyber security. Bij gemeente Den Haag houdt zij zich bezig met de mens- en proceskant van digitale informatieveiligheid, oftewel cyber security. Het is belangrijk om goed weerbaar te zijn tegen digitale gevaren. Zo kan je zelf veel stappen ondernemen om jouw digitale omgeving te beveiligen.
1. Een veilig wachtwoord is het halve werk
Een eerste stap naar een veilige online omgeving is het gebruik van een veilig wachtwoord. Dat wachtwoord is over het algemeen lang. Hierbij geldt: hoe langer hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld niet een woord, maar maak gebruik een hele zin of laat een lang wachtwoord genereren.
2. Multifactorauthenticatie
De tweede stap voor een goede beveiliging is multi-factorauthenticatie. Het is zeer aan te raden om meerdere stappen in te bouwen bij je inlogproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra beveiligingscode, een extern token of zelfs een sms.
3. Gebruik een wachtwoordmanager
Ook is het belangrijk om op elke website een ander wachtwoord te gebruiken. Hiervoor is het handig om een wachtwoordmanager in te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Apple’s Keychain of de Google-wachtwoordmanager. Verder zijn er ook onafhankelijke partijen als Keypass of Lastpass. Deze managers kunnen je helpen met je wachtwoorden onthouden, maar ook bij het generen van veilige wachtwoorden.
Een extra fijne toevoeging bij bijvoorbeeld Google’s wachtwoordmanager is dat je ook nog eens meldingen ontvangt. Dit wanneer bepaalde wachtwoorden betrokken zijn geweest bij een datalek. Dan adviseert Google om je wachtwoord aan te passen. Zeer handig!
4. Blijf scherp voor phisingmails
Wat we tegenwoordig veel zien is phishing. Dat is een e-mail met een link erin, waarbij gevraagd wordt om op die link te klikken om vervolgens daar je gegevens in te vullen. Deze worden met de dag realistischer en worden naar honderden mensen tegelijk verstuurd. Om je daartegen te weren is de multi-factorverificatie een hele goede beveiliging. Dit weerhoudt de aanvaller ervan om gelijk je gegevens binnen te krijgen.
Verwacht je geen e-mail? Wees dan extra voorzichtig. Bekijk bij twijfel het adres van de afzender of deze legitiem is. Ook zal een bank nooit e-mails sturen met daarin het verzoek om in te loggen. Dus trap hier zeker niet in!
5. Haal ongebruikte apps weg en beperk toegang
Een andere tip van Lilian is dat zij zo min mogelijk apps heeft op haar telefoon. Vaak staat je telefoon en/of tablet vol met apps die je eigenlijk niet eens gebruikt. Het kan zijn dat deze apps op de achtergrond allerlei gegevens binnenhalen. Haal deze dus weg en kijk verder of je ook toegang van bepaalde apps nog kan beperken in je instellingen. Zo kan je er ook voor zorgen dat er minder gegevens van je worden opgeslagen.
6. Vermijd openbare Wi-Fi netwerken
Alles wat je kunt bedenken, wat er met je gegevens gebeurt, kan gebeuren bij openbare Wi-Fi netwerken. Bedrijven kunnen veel gegevens binnenhalen als je deze netwerken betreedt. Vaak is dit zonder kwade bedoelingen. Bijvoorbeeld voor commerciële marketingdoeleinden. Het is lastig om erachter te komen welke gegevens er precies achterhaald worden.
De openbare Wi-Fi netwerken hoeven niet aan bepaalde veiligheidsregelgevingen te voldoen en het kan dus gebeuren dat het openbare Wi-Fi netwerk niet het probleem is, maar dat deze wel gevoelig is voor bepaalde aanvallen. Zo is er een aanval die bekend staat als de ‘Men in the middle hack’. Dit houdt in dat iemand met een apparaatje tussen jou en het Wi-Fi netwerk gaat zitten. Zo kan de persoon in kwestie al je verkeer opvangen. Zo komt degene achter wachtwoorden of persoonlijke informatie. Er zijn vele ‘Best practices’ waar bedrijven zich aan kunnen houden, maar deze richtlijnen zijn niet verplicht. Het is dus aan het bedrijf of ze deze veiligheidsstandaarden wil naleven of niet.
7. Zorg voor de meest recente software updates
Alle producten die gebruik maken van het internet kunnen aangevallen worden. Hieronder vallen dus ook je auto of je fiets. Fabrikanten doen er heel veel aan om dat te voorkomen. Denk maar aan elektrische auto’s. Deze gaan door een stevige cyber security keuring en zijn dus zeker geen makkelijk doelwit voor hackers. Verder zijn er ook vele apparaten die niet zo'n keuring hebben. Bijvoorbeeld speelgoed of een slimme thermostaat die op het internet kan. Dit noemen we dan IOT; Internet Of Things (Het internet der dingen). Over het algemeen moet je deze apparaten zelf goed beveiligen of ervoor zorgen dat ze up-to-date blijven met de nieuwste software updates.
8. Het kan iedereen overkomen
Blijf kritisch en wanneer je twijfelt, check het altijd even twee keer. Het kan echt iedereen overkomen. Ook Lilian deelt dat ze zelf getarget is door aanvallers die via de telefoon haar bankgegevens probeerde te vergaren. Ze probeert er altijd heel goed op te letten, maar deelt zelf ook “Als je moe bent aan het einde van de werkdag, dan klik je gewoon eerder op links. Je kunt het nooit helemaal voorkomen.” Dus als je in ieder geval meerdere veiligheidsmaatregelen toepast, zoals bijvoorbeeld de multi-factorauthentificatie, ben je al erg goed op weg om je online te beschermen.
9. Lees je eens in over je digitale veiligheid
“Er zijn ook heel veel toegankelijke boeken over informatieveiligheid”, deelt Lilian. Ze heeft twee boeken die zij zeker aanraadt. Eén met de titel ‘Ik weet je wachtwoord’ van Daniël Verlaan met heel veel tips om jezelf online te beveiligen. Ook het boek van Maria Genova ‘Komt een vrouw bij de hacker’ is erg toegankelijk en leuk om mee te beginnen.
Ben je ook geïnteresseerd in een stage binnen de cyber security? Ga dan nu snel naar de vacaturepagina op de website of bel even met het nummer van gemeente Den Haag. Ze zijn namelijk altijd op zoek naar stagiairs!