De Haagse Cyber Security Agenda

Wat is een ‘digitaal veilige’ stad? En wat voor maatregelen passen hierbij? Daan Rijnders neemt je mee in deze en vele andere vraagstukken rondom digitale veiligheid in onze stad. Hij werkt al bijna negen jaar bij gemeente Den Haag en startte begin 2021 als kwartiermaker voor Digitaal Veilig Den Haag. Hij ontwikkelde een nieuwe strategie, genaamd de ‘Strategy for a Cyber Secure The Hague’. Deze strategie moet de digitale veiligheid in Den Haag naar een hoger niveau brengen.

De digitale veiligheid van Den Haag

Daan houdt zich bezig met de digitale veiligheid van onze stad. Zijn dagen bestaan vaak uit allerlei gesprekken met verschillende organisaties en collega’s binnen de gemeente. Er zijn veel verschillende afdelingen bij de gemeente die allemaal op een manier met de digitale veiligheid van de stad te maken hebben. “Ik sta met één been in de stad en met het andere been in het stadhuis”, vertelt Daan.

Door middel van de gesprekken brengt hij een positieve verandering en innovaties aan binnen de digitale veiligheid in Den Haag. Wanneer mogelijkheden zich voordoen, bereidt hij voorstellen voor en presenteert hij deze aan de collega’s, directeuren, wethouders, burgemeester en de gemeenteraad.

Agenda Digitaal Veilig Den Haag

Daan hield zich het afgelopen jaar bezig met het ontwikkelen van de Agenda Digitaal Veilig Den Haag. “Voor een digitaal veilige stad moet de basis in orde zijn”, legt hij uit. Dat begint bij de digitale veiligheid van de gemeentelijke organisatie zelf, waar de Chief Information Security Officer (CISO) voor verantwoordelijk is. Het ontbrak bij de gemeente echter aan een integrale strategie om ook de digitale veiligheid van de stad, buiten het stadhuis, aan te pakken. Daarom heeft hij een nieuwe strategie ontwikkeld. Die is eerder dit jaar door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en aan de gemeenteraad gepresenteerd. Een zeer belangrijk moment voor de digitale veiligheid van de stad.

In de Agenda staan verschillende vraagstukken uitgewerkt. Wat is een digitaal veilige stad? Welke maatregelen zou je kunnen nemen om die stad digitaal veiliger te maken? Het is een groot document van zo’n zeventig pagina 's. Onlangs heeft de coalitie in hun nieuwe coalitieakkoord akkoord gegeven op de uitvoering van de agenda. Dus gemeente Den Haag is nu volop bezig met het uitwerken hiervan.

Cyber security om vitale processen draaiende te houden

Gemeente Den Haag heeft veel data en systemen die heel belangrijk zijn voor de diensten die zij aan de inwoners van Den Haag leveren. De lokale vitale processen moeten goed blijven draaien in de stad.

Denk aan de klassieke infrastructuur, zoals de elektriciteit, wateren bruggen. Wanneer trams binnen Den Haag niet kunnen rijden heeft dat op het niveau van de stad een grote impact. Als de sluizen bijvoorbeeld worden gehackt, dan is dat een nog groter probleem. In sommige gevallen kan zo'n fysiek veiligheidsincident leiden tot een grootschalige crisis.

Maar denk ook aan de gezondheidszorg, het onderwijs en de lokale distributie van levensmiddelen. Die moeten ook digitaal veilig zijn. Gemeente Den Haag heeft met de pandemie gezien dat deze extra belangrijk en essentieel zijn voor het leven in de stad. Zeker aangezien de pandemie de transformatie naar algehele digitalisering in een flinke stroomversnelling heeft gezet. Dit brengt ook weer grote risico’s met zich mee. Het is voor de weerbaarheid belangrijk dat een stad begrijpt wat zijn unieke risicoprofiel is.

Gemeente Den Haag zet zich in voor de digitale veiligheid

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Daardoor zit de veiligheid in het DNA van de stad. Zodoende vinden er al heel veel activiteiten plaats die gericht zijn op het verhogen van de digitale veiligheid van bepaalde groepen of bepaalde organisaties zoals het mkb.

Ook draagt gemeente Den Haag haar steentje bij. Zo organiseert de gemeente bijvoorbeeld ieder jaar ‘Hack The Hague’. Dit is een evenement waarbij de gemeente hackers uitnodigt om live vanuit het atrium van het stadhuis de systemen te testen en nieuwe kwetsbaarheden te vinden. Hieruit vloeien weer nieuwe verbeteringen voort. Zo probeert gemeente Den Haag een voorlopersrol vast te houden in het digitale veiligheidsdomein. Bij de laatste editie vonden meer dan tweehonderd hackers uit allerlei landen meer dan 125 kwetsbaarheden, waarvan sommige kritiek.


Hoe beveilig je nu het beste je eigen elektronica?

Neem zelf ook stappen om je eigen digitale veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Om tien van onze tips te lezen klik je door naar dit artikel waarin we Lilian van Knippenberg, een collega van Daan, hebben geïnterviewd.

Gepubliceerd op maandag 19 december, 2022 / Security